Total de visualitzacions de pàgina:


4 de des. 2012

SOS Salvem l'escola en català !!!!!

Avui el meu amic Joel Artigas del bloc  Educació i les TIC ha escrit un gran post en el seu bloc!!!!
Un post que voldria compartir ja que estic totalment d'acord amb tot el que ell ens diu per salvar l'escola en català !!!
Però abans us voldria deixar una frase de l' Ovidi Montllor que reflexa d'una manera molt clara el que molts de nosaltres sentim amb la situació actual que estem vivint dins el món de l'educació.


I aquí el post d'en Joel:

S.O.S! Salvem l'Escola en Català!

Bé, per avui ja tenia una entrada preparada, però no m'hi he pogut estar d'exposar-vos un dels temes educatius que estan tenint més ressó en les últimes hores. Com bé sabreu ahir el Ministre d'Educació, Cultura i Esport, el senyor José Ignacio Wert, va presentar als consellers autonòmics un esborrany de la Llei Orgànica LOMCE que pretén garantitzar als alumnes que ho desitjin l'ensenyament del castellà a les comunitats autònomes amb llengua cooficial. Les escoles hauran d'oferir als pares la possibilitat d'escollir la llengua vehicular (o sigui el castellà) i, si no hi ha aquesta oferta a les escoles públiques ni a les concertades, els Governs autonòmics hauràn de contribuir en les despeses d'escolarització als centres privats.

Irene Rigau, Consellera d'Educació en funcions, va dir que es tracta de la major ofensiva que s'ha fet al català des del 1978, va afegir que aquesta reforma atempta sobre el model d'escola, ja que autoritza als pares a escollir la llengua vehicular. Segons Irene Rigau, aquesta reforma educativa pretén:
  • Classificar les matèries en categories, de tal manera que situa la llengua catalana en última posició. El projecte de llei divideix les assignatures en: troncals (el castellà i la primera llengua estrangera); les específiques (la segona llengua estrangera); i, les especialitats (el català).
  • Examinar i avaluar els alumnes de primària de la capacitat comunicativa amb la llengua materna.
  • Obtenir el títol de ESO i Batxillerat sense haver-nos examinat de la llengua catalana.
Rigau va tornar a defensar la legalitat del model d'immersió lingüística emparant-se en la llei d'educació de Catalunya (LEC). “La LEC –va insistir la consellera– deixa clar que no s'han de separar els infants per raó de llengua. I aquesta és la fortalesa del nostre model d'escola.”

Perquè us en feu una idea, aquests són els titulars d'alguns dels diàris que ens acompanyen el dia d'avui:

El País - "Wert endureix la seva llei per obligar Catalunya a escolaritzar en castellà"
El Mundo - "Díaz Ferrán detingut: amagava 50 milions als seus creditors" / "Mas haurà de pagar centres privats si no ofereix ensenyament en espanyol"
La Razón - "L'home del lingot d'or" [sobre la detenció de Díaz Ferrán] / "El govern [espanyol] blinda per llei el castellà i deixa el català com a especialitat"
ABC - "Escoltes del cas 'Mercuri': "Necessito 1.500 euros per a una cosa que vaig fer amb un jutge"
El Periódico - "Wert relega el català a quarta llengua escolar"
La Vanguardia - "La reforma de Wert amenaça la immersió lingüística"
El Punt Avui - "Bomba lingüística"
L'Ara - "Cop d'estat contra el català"

Sense cap mena de dubte, aquest primer esborrany que ens presenta el Ministre Wert és un atac directe a l'escola i a la llengua catalana. La famosa declaració d'espanyolitzar els alumnes catalans cada cop és més aprop de fer-se realitat. Fa uns 30 anys que s'està lluitant per construir un model d'escola que es basa en la no separació dels infants i joves per raó de llengua, un model constituït per diferents elements que fa possible el coneixement de les llengües oficials per part de tot l'alumnat en acabar l'ensenyament obligatòri i, evitant la fractura de les diferències lingüístiques, afavoreix la cohesió social (...). Si en vols saber més sobre el model d'escola catalana, no et perdis aquest artícle.
 
 

Tal i com ens descriu Rosa Sensat a l'artícle Ep! Mestres, quan es parla d'espanyolitzar, catalanitzar, italianitzar, (...) es pressuposa una idea de sistema educatiu que considera l’escola com un espai per a l’adoctrinament polític, per al modelatge de les consciències cíviques i ètiques de l’alumnat basant-se en una imposició política, nascuda del poder, i que pretén la ruptura de tota forma de diversitat. Talment com si estiguéssim assistint a les declaracions d’intencions d’un ministre del segle xix que pretén instrumentalitzar l’escola a favor de la construcció de l’estat nació modern. Creieu que aquest esborrany ens durà cap a un avenç educatiu? Es tracta de millorar l'educació o d'empitjorar-la? Creieu que tot això és un pla per "netejar" l'educació en català? ... Bé, senyor Wert, se m'acudirien mil preguntes per qüestionar aquesta nova reforma que té entre mans i que, per cert, d'educativa no en té res! Deixi de fer-se el despistat i de practicar mala política, l'avenç educatiu no està en retornar a l'època franquista de la que tots en vam sortir perjudicats. Tingui clar que aquí no pararem de lluitar per aturar aquesta "Wertgonya", sortirem el carrer, cridarem i ens quedarem sense veu per donar a conèixer el nostre malestar. La llengua catalana és la nostra identitat, la nostra cultura, el nostre dia a dia..., i lluitarem perquè així ho segueixi sent, no ho dubti pas!

10 comentaris:

  1. Moltes gràcies per adjuntar el meu escrit. Què bé que t'hagi agradat i que hagis decidit fer-ne difusió. No cal dir que la situació que estem vivint és una greu atac a la nostra llengua i a la nostra identitat cultural. Això no ho podem permetre de cap de les maneres!!! Ara ens toca deixar-nos la veu a les concentracions, ens hem de fer sentir! Molts petonets Magda.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies a tu Joel, he adjuntat el teu escrit perquè estic molt d'acord amb tot el que dius i és molt important fer-ne difusió, no ens podem quedar amb els braços plegats !!!!
      Molts petonets i que passis un bon pont !!!

      Elimina
  2. Totalment d'acord amb el text escrit per en Joel. Aquest "tio" s'està passant molt. Amb els problemes que ja tenim a l'escola només ens faltava això!!
    DEFENSEM L'ESCOLA EN CATALÀ!!
    Petonets maca i bon pont.

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tant Marta ja només ens faltava aquesta jo no sé pas a on arribarem, esperem que tot plegat s'arregli una miqueta veritat??? Ja sé que actualment és molt difícil, però l'esperança és l'ultim que hem de perdre !!!
      Petonets i bon pont !!!

      Elimina
  3. Hola Magda! Torno a ser jo ( què pesada!!!).Estava preparant l'entrada del premi i he pensat: qui millor que la Magda per enviar-li? Així que te'l retorno perquè te'l mereixes i perquè tens un bloc fantàstic! Gràcies per ser com ets!! Un petó dels grans.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies a tu Marta !!!!
      I com ja t'he dit abans et vull veure ben animada i amb molts ànims, que fas molt bona feina !!!!!
      Petonets enormes !!!!

      Elimina
  4. Magda,
    com li he dit al Joel, aquests fets em fan retornar als temps obscurs del franquisme de la meva infantesa i adolescència.
    El meu avi,condemnat a mort per republicà i català, va deixar el llegat de l'estimació a la nostra cultura i va ser a casa on vaig haver d'aprendre a escriure la meva llengua perquè l'escola era en castellà. Això ha de tornar?
    En fi...
    Un petó de pont!

    ResponElimina
    Respostes
    1. AIIIIIIII Carme esperem que no arribem altra vegada a aquells temps tants obscurs que tu vas viure.
      Tinguem una gran esperança i que aquesta reforma no arribi a desenvolupar-se a Catalunya !!!!!
      Un petó ben fort i bon pont !!!!

      Elimina
  5. Totalment d'acord!!! La indignació de tots els catalans és molt gran. Això encara ens fa més forts. Llàstima que sempre sigui per injustícies com el tocar la nostra llengua!
    Perdona que últimament vagi tard en les teves publicacions. Estic esgotada i no dono a l'abast. Saps que et segueixo en cada publicació des dels meus inicis, oi?
    Petonets, guapa!
    Per cert, al final no vam anar a Girona. Ens vam adormir, jejeje.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Guapissima que no t'he de perdonar res ehhhhhhhhhhhhh jeejjejejje tu visita el bloc quan vulguis i puguis només faltaria !!!!!
      Així al final no vau venir a Girona , un altre dia serà !!!!
      Petons i que acabis de passar un bon pont !!!!

      Elimina