Total de visualitzacions de pàgina:


22 de juny 2013

Sant Joan !!!!!!!

REVETLLA DE SANT JOAN
Nit del 23 de juny
QUAN LA LLUM, EL FOC I EL SOROLL DELS PETARDS SÓN ELS PROTAGONISTES DE LA NIT MÉS CURTA DE L'ANY

La Revetlla de Sant Joan se celebra la nit del 23 al 24 de juny, la nit més curta de l’any, coincidint amb el solstici d'estiu.

Tot i la relació de la festivitat de St. Joan amb la religió catòlica, l’origen d’aquesta celebració està relacionat amb costums paganes en honor solstici d’estiu (21 de juny) i cultes al Sol.
Hi ha molts elements simbòlics relacionats a la revetlla, però entre tots el que més destaca és el foc.


Les fogueres estan encara avui en dia presents en totes les celebracions i, per extensió, els petards i fonts de colors, i en moltes poblacions es fan les baixades de torxes o falles.
 
El foc és sinònim de purificació i curació, d’espantar les criatures malèfiques i de màgia.

Als carrers i places és costum que la gent tregui tot tipus d’andròmines i coses velles per cremar. Tothom apila les seves coses i s’encén la foguera, al voltant de la qual es fa la festa.

 
La coca de St. Joan
Normalment la nit de la revetlla es passa juntament amb la família o amics. Una de les coses que no hi pot faltar a taula després de sopar, a part del cava, és la Coca de Sant Joan. Les més típiques són les de fruites (pa de pessic amb fruita confitada pel damunt, amb o sense crema) i la de llardons (amb pinyons torrats per sobre).

(Informació de la web : Sortir amb nens)

 
Bona revetlla a tothom !!!!!!
 
 
 
 
 
 

9 comentaris:

  1. I és la nit de les bruixes i les fades,( estiguis a l'aguait i les podràs veure dansar en els cercles de pedres de les clarianes del bosc) , dels follets trapelles com els minairons i d'altres éssers màgics de la natura , de la força renovadora del foc i de l'aigua , de les herbes guaridores ...
    Una nit màgica que m'encanta!!
    Bona revetlla !!

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tant una nit ben mágica !!!!!
      I ben fresca ha sigut aquest any, almenys per terres gironines !!!!
      A mi també m'encantaaaaaaaaaaaaa
      Petonets família

      Elimina
  2. Bona Revetlla de Sant Joan i un Bon Estiu!!! Ens mereixem un descans per carregar les piles i tornar plenes d'il.lusió. Continuem llegim-nos. Una forta abraçada i fins aviat.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltíssimes gràcies Espe !!!!!
      Molt bones vacances i bon estiu guapa !!!!
      Aprofita per descansar una miqueta ehhhhhhhhhhhhh
      Petonets !!!!!

      Elimina
  3. Bona revetlla, guapa!!! Jo la passaré a casa envoltada d'amics! Un gran dia ja que la meva parella és diu Joan! :O) i amb una bona coca de Sant Joan per fer tradició i país!
    Una abraçada de les grans, Magda!

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tant Olga a fer país!!!!!!! , Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmm que bona la coca de Sant Joan, m'encanta !!!!!!!
      Una nit ben mágica i aquest any ben fresqueta !!!!!!
      Petonets guapa

      Elimina
  4. Bueno, bueno, Magda, vaya pinta la de la coca, esa me la pido yo, pero como no me la puedes mandar por correo que va a llegar "correosa", jajajajj, pues he pensado que me mandes la receta, vale??? la hago en casa y si queda potable te envío foto comiéndola, jajajaj. un besote, y feliz San Juan, nosotros de fiesta, hala!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jejjejejeejejej Blanca , pues tendré que mirar si encuentro la receta, porque yo siempre la compro jejjejeejjejeej, cocinar no es mi fuerte.
      Mil besos guapa !!!!!

      Elimina
  5. VAya, hombre!!! Con la ilu que me hacía que fuera tuya!!!! en fin, tu busca que sabes lo que tiene. Espero tu receta y además la voy a publicar en mi blog de recetillas caseras, jajaj. un besote muy muy dulce.

    ResponElimina